Cum verific daca sunt asigurat la sanatate

Cum verific daca sunt asigurat la sanatate

Cum verific dacă sunt asigurat la sănătate dupa CNP sau CID

Cum verific daca sunt asigurat la sanatate. Deseori suntem adesea atât de concentrați pe prezent, încât uităm să ne pregătim pentru viitor. Prioritizăm sarcinile imediate, neglijând adesea posibilitatea apariției unor situații neprevăzute care ne pot schimba radical prioritățile.

Deși nimeni nu își dorește să se confrunte cu evenimente neplăcute, este esențial să fim precauți și bine informați, astfel încât să știm exact cum să reacționăm în orice moment.

Pentru a evita surprizele neplăcute, este important să verificăm dacă suntem asigurați. Acest articol detaliat îți va explica pașii necesari pentru a verifica online dacă ești asigurat și îți va oferi informații utile despre asigurările de sănătate în România.

Cum verifici dacă ești asigurat: pași detaliați pentru verificare online

Verificare asigurat 2024. Dacă te întrebi „Cum verific dacă sunt asigurat?”, răspunsul este simplu și la îndemâna oricui. Primul pas este să accesezi Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), parte integrantă a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

PIAS este portalul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și oferă informații despre calitatea ta de asigurat. Serviciul este disponibil gratuit și poate fi accesat în orice moment.

Accesând portalul PIAS pentru a verifica dacă ești asigurat, vei observa două secțiuni principale:

  • Verificare CNP – aici trebuie să introduci codul tău numeric personal;
  • CID – codul de identificare al asiguraților, care se completează automat.

Pe lângă aceste două secțiuni, va trebui să completezi un cod de securitate afișat pe platformă. După ce ai introdus aceste informații, apasă butonul „Verificare”.

Informațiile privind calitatea ta de asigurat vor apărea în câteva secunde pe aceeași pagină web, după ce sistemul CNAS îți va verifica datele. Acesta este tot procesul pentru a afla dacă ești asigurat.

Ce este codul CID si cum ne ajuta la verificare asigurat?

Codul CID, solicitat de PIAS, este un cod unic care te identifică drept asigurat. Acest cod este inscripționat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub denumirea de „Cod de asigurat”.

Pentru a verifica informațiile referitoare la calitatea de asigurat în PIAS, codul CID se generează automat pe baza CNP-ului. Prin urmare, nu este necesar să cunoști acest cod dinainte.

La cât timp după angajare eşti asigurat medical

Cum verific daca sunt asigurat la sanatate. Conform Legii 95/2006 cu modificările și completările ulterioare, dobândești calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România chiar din prima zi de muncă. Acest statut nu depinde de momentul în care angajatorul virează contribuțiile la sănătate (CASS).

Astfel, dacă ai nevoie de servicii medicale imediat după angajare, poți beneficia de acestea fără griji financiare, atâta timp cât sunt incluse în lista serviciilor decontate de CASS. Cu toate acestea, este recomandabil să ai un fond de urgență pentru situații medicale neprevăzute care nu sunt acoperite integral de stat.

Ce acte sunt necesare pentru asigurarea de sănătate?

Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de asigurare de sănătate, ai nevoie de următoarele documente:

  • Adeverință de salariat eliberată de angajator;
  • Copie a actului de identitate.

Cine poate avea calitatea de coasigurat?

Dacă ai membri în familie care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate, aceștia pot deveni coasigurați. De asemenea, dacă tu nu ești asigurat, poți deveni coasiguratul unei persoane asigurate din familie. Este important de menționat că persoanele coasigurate nu pot avea, la rândul lor, coasigurați de sănătate.

Conform legii, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, pot deveni coasigurații acesteia. În această calitate, nu plătesc contribuție de sănătate, dar beneficiază de servicii medicale în sistemul de asigurări de sănătate.

Pentru a obține calitatea de coasigurați, soțul, soția sau părinții au nevoie de următoarele documente:

  • Copie a cărții de identitate a asiguratului și a coasiguratului;
  • Declarație pe propria răspundere a persoanei coasigurate, din care să reiasă că nu realizează venituri;
  • Declarație pe propria răspundere a asiguratului că are persoana coasigurată în întreținere;
  • Documente care atestă relația de rudenie (copie a certificatului de căsătorie, copie a certificatului de naștere etc.).

Ce acoperă și ce nu acoperă CASS

Cum verific daca sunt asigurat la sanatate. După ce ai verificat PIAS și ai aflat că ești asigurat, probabil te întrebi „Asigurat în caz de ce?”. Iată ce servicii medicale sunt acoperite de CASS România pentru persoanele asigurate, conform CNAS:

  • Servicii medicale de bază în asistența medicală primară: servicii medicale curative, de prevenție, la domiciliu, servicii diagnostice și terapeutice, activități de suport și administrare de medicamente;
  • Servicii medicale în asistența medicală ambulatorie;
  • Servicii de medicină dentară: tratamente dentare preventive sau urgente, medicamente compensate și gratuite;
  • Servicii medicale spitalicești: internare, urgențe medico-chirurgicale;
  • Servicii medicale pentru consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat;
  • Servicii medicale de urgență pe teritoriul oricărui alt stat european.

Persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal de servicii, care include urgențele medico-chirurgicale și bolile cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lehuzei, precum și servicii de prevenție.

CASS nu acoperă însă următoarele servicii:

  • Servicii medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistență medicală la locul de muncă, asistență medicală a sportivilor;
  • Unele servicii medicale de înaltă performanță;
  • Corecții estetice efectuate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani;
  • Fertilizarea in vitro;
  • Asistența medicală la cerere.

Ce beneficii suplimentare poate aduce asigurarea privată de sănătate

Dacă ai nevoie de servicii medicale care nu sunt acoperite de CASS sau dacă preferi să te tratezi în sistemul privat de sănătate, o asigurare privată de sănătate poate fi o soluție excelentă.

În schimbul unui cost lunar accesibil, o asigurare privată de sănătate îți poate oferi sume considerabile pentru spitalizare, intervenții chirurgicale sau tratamente pentru boli grave în străinătate.

De exemplu, asigurarea medicală privată oferită de NN include:

  • Acoperire de la 100.000 de lei/an pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în cazul afecțiunilor cauzate de accidente sau îmbolnăviri;
  • Până la 200.000 de lei/an dacă, timp de 5 ani, nu ai niciun eveniment care să necesite plata serviciilor de spitalizare și intervenții chirurgicale;
  • Până la 500.000 de lei suplimentari, disponibili în 48 de ore de la diagnostic, pentru acoperiri suplimentare legate de cancer, arsuri severe și transplant.

Asigurarea privată îți oferă libertatea de a alege spitalul care consideri că îți poate oferi cele mai bune servicii. Dacă alegi un spital din rețeaua NN, costurile tratamentului sunt plătite direct de asigurator. Dacă optezi pentru un alt spital privat, asiguratorul va deconta 80% din costurile tratamentului după externare.

Chiar și în cazul unui spital public, vei primi o sumă fixă pentru fiecare zi de spitalizare, pe lângă beneficiile oferite de asigurarea de stat.

Cum funcționează sistemul de asigurări sociale și de sănătate în România

Cum verific daca sunt asigurat la sanatate. Dacă ești angajat, probabil știi că o parte din salariul tău brut este direcționată către sistemul de asigurări sociale de sănătate, al cărui scop principal este să protejeze asigurații de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident.

Pe lângă CASS, care reprezintă 10% din salariul lunar brut, angajații trebuie să plătească și CAS – Contribuția de Asigurări Sociale, în valoare de 35% din salariul brut.

Conform legii, fiecare asigurat trebuie să beneficieze de pachete de servicii medicale în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu. Aceste pachete sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern, la propunerea CNAS, în acord cu prevederile legislative stabilite de Parlament. De asemenea, lista medicamentelor compensate sau gratuite se aprobă de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și cu avizul CNAS.

În concluzie, verificarea calității de asigurat în sistemul de sănătate este un proces simplu și accesibil online. Asigurarea de sănătate, fie publică, fie privată, reprezintă un pilon important în protecția financiară și accesul la servicii medicale de calitate, pregătindu-ne pentru orice eventualitate. Cum verific daca sunt asigurat la sanatate.